DTZ Zadelhoff nog steeds grootste makelaar in Nederland

04-04-2011 | Zadelhoff was ook in 2010 de absolute marktleider als makelaar/adviseur in Nederland bij de aan- en verhuur van kantoor- en bedrijfsruimte. Vastgoedmarkt concludeert dit op basis van een jaarlijks eigen onderzoek dat voor het tiende achtereenvolgende jaar werd uitgevoerd. DTZ Zadelhoff staat al jaren bovenaan.

Jones Lang LaSalle (JLL) neemt over 2010 opnieuw de tweede plaats in, zowel bij de bemiddeling in kantoorruimte als bij bedrijfsruimtetransacties. CB Richard Ellis (CBRE) staat over het hele afgelopen jaar op de derde positie voor kantoorruimte. Het samenwerkingsverband Dynamis staat op de vierde plaats. Savills daalde van de vijfde naar de zesde plaats in de kantorenranglijst. Holland Realty Partners (HRP) steeg van de zesde naar de vijfde positie. Deze commercieel vastgoedadviseur is nu drie jaar actief en kwam in 2008 op de 24ste plaats in de landelijke ranglijst binnen. In 2009 stond HRP op de zesde positie.

Het totaal aan verhuurde en door Vastgoedmarkt geregistreerde en toebedeelde kantoormeters (groter dan 500 m2) in 2010 kwam uit op ruim 2.100.000 m2. Bij bedrijfsruimten (groter dan 750m2) houdt Vastgoedmarkt een cijfer aan van ruim 3.100.000 m2 over 2010 tegen 2.600.000 m2 over 2009. Dit is een stijging van 19 procent. De verschillende ranglijsten, die traditiegetrouw in het aprilnummer worden gepubliceerd, zijn samengesteld op basis van alle gebruikstransacties, inclusief onderhuur, kortlopende contracten, contractverlengingen en sale-and-leaseback-transacties die in 2010 bij Vastgoedmarkt zijn gemeld. Beleggings- en winkelverhuurtransacties zijn bij de samenstelling van de ranglijsten buiten beschouwing gelaten.