Gemeenten bekritiseren huurbeleid Donner

05-04-2011 | Een samenwerkingsverband van 32 grote Nederlandse steden, de G32, is ontevreden over de huurbrief die minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vorige week presenteerde.

In populaire en dichtbevolkte steden en wijken zullen door de plannen van de minister de huren van sociale woningen sterk gaan stijgen, stelde de G32 1 april.

In de huurbrief staat dat woningen in gebieden met woningschaarste maximaal 25 extra huurpunten krijgen toegekend. Hoe meer huurpunten, hoe hoger de huur mag zijn. Dit zou scheefwonen moeten tegengaan en de doorstroming op gang moeten helpen. Scheefwonen houdt in dat een huurder relatief te weinig huur betaalt in verhouding tot het inkomen.

Volgens de G32 zijn er echter amper alternatieven voor huurders van sociale woningen in dichtbevolkte gebieden. ‘Want de koopwoning is voor deze huurders ook vrijwel onbereikbaar geworden’, aldus bestuurslid en wethouder in Lelystad Jop Fackeldey. ‘In feite wordt weerloze mensen geld uit de zak geklopt.’